keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Lasitasting Lindeman's Bin 99 Pinot Noir punaviinillä.

Yhteen sanaan muotoiltuna mun lasitasting oli pettymys.

Minkäkö takia? Ostamani punaviini oli iso pettymys minulle. Tietääpähän nyt, että tämän perinteikkään ja Australian vanhimman vielä toimivan viiniliikkeen viinit ei tule nousemaan omaan  kärki joukkoon. Pettymyksen tästä teki tuo punaviini, laseista sentään jotain eroja löytyi ja alla siitä enemmän.

Tässä oli lähtökohta tuohon tastingiin. Siis yksi tavallinen juomalasi, sitten neljä erilaista jonkin sortin viinilasia ja kuvassa oikealla Lindeman's Bin 99 Pinot Noir punaviini, jota laseihin on kaadettuna. Otin tuon juomalasin ihan sen takia, että ääripäästä olisi joku vaihtoehto. Otin vesilasista huikan aina ennenkuin maistelin seuraavasta lasista viiniä. Tälläsellä pienimuotoisella tastingilla mentiin tänä iltana, jonka punaviini oli pettymys.

Tästä punaviinista en varmaan tule edes kirjoittamaan tänne erillista arviota, koska mielestäni tämä ei ole edes sen arvoinen. Kymmenen euron hintaluokan viini ja alkossa joku uutuus. Mielestäni pettymys monella eri tapaa. Väriltään viini on läpikuultavan punainen vaikka ei siltä seuraavissa kuvissa varmaan näytäkään. Viini oli kaikinpuolin aika mitään sanomaton ja pistikin mut miettimään, että onko lempirypäleeni Pinot Noir sittenkään se mun juttu, mutta toisaalta tämä ei ole kuin yksi punaviini monien joukossa, enkä ala tämän takia vielä luopumaan tuosta lempirypäleestäni vaan annan sille mahdollisuuksia tulevaisuudessakin. Tämän punaviinin maku on hyvin nopeasti ohi menevä, alussa lupaa hyvää ja sitä jää mielenkiinnolla odottamaan, että mitä on vielä tulossa, mutta sitten huomaakin suun olevan loppu "huipennuksessa" mikä on todella kuiva suutuntuma viinin maiston jälkeen.


Tässä kun samalla maistelen viiniä lasistani, niin tuloksia tuosta mun lasitastingista.

Sijalle 5, eli viimeiseksi sijoittui minun mielestä seuraava lasi.

Syitä tähän on mm. seuraavat. Lasi on ensinnäkin todella korkea ja kömpelö, painopiste ylhäällä ja näin ollen voisin kuvitella tollaisten lasien hajoavan hyvinkin helposti muutaman viinilasillisen jälkeen. Samoiten noita käyttäessä saattaisi löytyä punaviini tahroja millon mistäkin pinnalta, kun tuppaa vaan kaatumaan vaikka ei juuri mitään sen kanssa tekisikään. 

Viinin tuoksu tässä lasissa oli hyvinkin mieto, mutta kuitenkin jotain tuoksua oli. Maku oli todella mitään sanomaton, mutta kuitenkin suht neutraali kokonaisuudessaan, alusta loppuun. Silloin ei voi kuitenkaan puhua positiivisesta jutusta, jos se maku on kokonaisuudessa hyvin mitään sanomaton. Plussaa ainoastaan ulkonäöstä, lasin pintaan koristelluista rypäletertuista, ei juuri muusta.
Sijalle 4. Tavallinen, kapea ja korkea juomalasi.

Moni varmaan odotti tämän lasin jäävän auttamatta viimeiseksi, mutta kyllä mä tän toiseksi viimeiselle sijalle nostin. Tuoksu tässä lasissa oli melkeinpä täysin tuoksuton. Ihmettelin asiaa ja nuuhkin ja nuuhkin, mutta ei. Voiko sitten vaikuttaa niin paljon, että nenän ja viinin pinnan välissä on niin paljon tyhjää, mutta kyllähän punaviinin pitäis tuon matkaa jaksaa tuoksua. Varmaan osittain johtui lasin muodosta, kun juodessa tuli mieleen lähinnä mehu, alkoholistakaan ei juuri ollut tietoa. Lähinnä muistutti jotain mamman ite tehtyä mehua, karvaista marjoista ja lämpimänä. Myös sai mieleeni väljähtäneen limun tai muun juoman. Löysin kuitenkin jotain marjaisuutta tuossa lasissa, vaikka esim. alkon sivuilla ei sellaista kuvauksessa olekaan. Liekkö johtui tuosta vahvasta oma tekemän mehun mielikuvasta.
Sija 3.

Tämä lasi jopa taisteli sijasta kaksi, mutta tiputin kuitenkin sitten sijalle kolme. Tuoksu tässä lasissa oli todella mieto, mutta olin löytävinä kirsikan tuoksua ja jälkikäteen alkon sivujen kuvauksesta kattoessa huomasin, että sielläkin mainitaan kirsikkainen. Haisteltuani ja maisteltuani useamman kerran, tuli mieleeni, että tässä voisi olla jopa viinille uskollisin lasi. Mitä se sitten ikinä tarkoittaakkaan, mutta sellanen kuitenkin mieleeni tuli. Osittain tästäkin syystä taisteli vahvasti toisesta sijasta. Lasi todella jämäkkä, matala ja käteen hyvin sattuva. Ei ehkä kuitenkaan paskimmasta päästä oleva, vaikka en mielläkkään viinilasiksi.

Jaettu 1 sija. Joku tavallinen, muistaakseni anttilasta ostettu, halpa punaviinilasi.

Tuoksu oli jo huomattavasti voimakkaampi kuin aikasemmissa laseissa. Maku oli mieto, mutta kuitenkin jo hieman punaviinin makuinen, mitä muissa laseissa ei vastaan tullut. Useamman kerran maisteltuani alkumaku oli ok, jopa hyvä. Viini ehkä oli marjaisin tässä lasissa. Kuitenkin punaviinin maku jäi sit loppujen lopuksi pois välistä ja hypättiin jo lopun kuivaan suuhun, joten ei siitä nautintoa paljon revitty. Lasi kuitenkin mielestäni ihan ok, käytössä olevat lasit jos kavereiden kanssa maistelen, kun ei oo varaa antaa niille 30 euron laseja hajotettevaksi.

Jaettu 1 sija. Riedel Vinum Burgundy.

Tämä oli ensimmäinen viini, jota maistoin joululahja lasistani. Tähän ns. voittoon voi vaikuttaa myös se, että elämäni arvokkain viinilasi on kädessäni ja tiedän Riedelin olevan laatua. Punaviinin tuoksu oli todella voimakas/vahva. Lähinnä mieleeni tuli kuohari tai shampanja tai jopa valkoviinin tuoksu. Punaviinistä kuitenkin oli kyse tällä kertaa, mutta sellaista olin sieltä haistavani ja vahvasti. Liekkö sitten rypäleestä johtuvaa tuo tuoksu, kun Pinot Noir on kuitenkin punasista rypäleistä vissiin ainut josta tehdään myös shampanjaa. Mielestäni tässä lasissa maku oli hienostunein ja tasapainoisin. Tässä lasissa varsinkin tuli nuo tuoksut ja tuo maku voimakkaimmin esille. Alkumaku oli hyvä, sen jälkeen häivähdys oikeasti punaviiniä ja tästä syystä jääkin odottamaan että milloin viini "räjäyttää" maut ympäri poskia, mutta pettyy ja huomaakin vaan poskien sisäpinnan kuivavan koska se räjäyttävä maku puuttuu kokonaan tai menee täysin ohite. Kuitenkin lasille jaettu ykkössija, lasi on kaunis, kookas ja hyvä käsitellä.




Oli ihan mukava hieman testailla lasien vaikutusta ja kyllä sieltä niitä erojakin löytyi. Joten ei tässä vielä viinilaseista luovuta vaan seuraavalla kerralla sinne kaadetaan jotain paljon parempaa punaviiniä. Tämä olisi tietenkin ollut mukavampaa kaverin kanssa tai jopa pienessä porukassa, mutta erilaisia tastingeja varmasti ehtii ja tulee järjestettyä kavereille, joten niistä sitten joskus täälläkin hieman enemmän.

Loppuun vielä kuva lasista ylhäältä päin, jotta näette sen viinin punaisuuden.


2 kommenttia:

  1. Oho, ota paikallisen Alkon vihjeet tulevaisuudessa varauksella jos australialaista ovat suositelleet "rypäleelle tyypillisellä" pyynnöllä. Pinot Noirin kanssa on toki selkeästi koulukunnat uuden ja vanhan maailman tyylien välillä ja Yhdysvallat usein tyylillisesti välimaastossa. Mutta eihän testi täysin hukkaan näköjään mennyt koska selkeitä eroja kuitenkin löysit. Samantapaisia löydöksiä olen itsekin tehnyt eli tiivistettynä lasilla on merkitystä mutta sopivasta lasista ei tarvitse maksaa liikaa.

    VastaaPoista
  2. Viini tosiaan oli pettymys ja pitää joskus testata tuo sama lasitasting sellasella viinillä mitä maistelee mielellään ja mistä saa jotain irtikin. Lasilla todellakin on merkitystä, varsinkin tuossa tuoksussa huomas suuriakin eroja, maussa ei ton viinin kanssa niinkään. No huonohan se on huomata, jos viini ei juuri maistu punaviinille =D Sokoksella ja prismoissa jne on House merkkisiä punaviini laseja johonkin vitosen hintaan ja ne ainakin näytti siltä, että vois olla aika jees peruslaseiks, mm. reuna oli aika ohut, eikä hinta tosiaan paha. Jos en väärin muista niin jossain lehdessäkin kehuttiin niitä tms.

    VastaaPoista