perjantai 13. tammikuuta 2012

Japin viinikaapin sisältö, osa 3. Cono Sur Reserve Cabernet Sauvignon 2009.

Viinikaapissani on kuudella eri hyllyllä viinejä tällä hetkellä. Ne on hintojen mukaan sinne hyllytetty ja nyt noustaan toiseksi alimmalle hyllylle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ylähyllyllä olisi jotain arvokasta, koska ne on jaoteltu suht tarkasti sinne, ei niin, että yksi hyllyn väli on esim. 10 euroa. Tämä siitä syystä, että saan kaappini hieman edes sen näköiseksi, että siellä viinejä olisi ja toiseksi, ei minulla näin harrastukseni alussa ole intoa, eikä varsinkaan rahaa ostella kalliita viinejä sinne hyllyille. Tiedän, että jossain vaiheessa niinkin tulee käymään, mutta tässä vaiheessa on hyvä tutustua halvempiin ja ottaa sitä pohjatietämystä. Haaveena joskus olisi saada maistaa jotain kallista viiniä ja huomata sen ero halpoihin, mutta se on sitten joskus tulevaisuudessa. Myöskin tarkoitus olisi tuonne hankkia sellasia oikeasti vuosia säilytystä kestäviä, tällä hetkellä ei taida olla kuin yksi punaviini jolle valmistaja lupaa 10 vuotta vuosikerrasta, ainakin.


Tässä pari tuoretta kuvaa kaapistani. Se on tässä tietokoneeni vieressä, joten voin ihailla aarrettani samalla kun kirjoittelen tänne näitä juttujani. Nyt olemme siis alhaalta päin katsottuna toisella hyllyllä jossa viinejä on.












Cono Sur Reserva Cabernet Sauvignon on eräs monista punaviinipulloista joita sain, kun täytin viime syksynä 30-vuotta. Samoiten tämä kaappini on yhdeltä porukalta lahja ja olihan se sitten mukava saada sinne hieman täytettä samalla kertaa. Ilmeisesti olen punaviinistä sen verran vouhottanut, että kaverit, sukulaiset jne tietäävät jo mitä lahjaksi tuoda.

Aikoinaan kun opettelin omasta tahdosta punaviinin makuun ja hurahdin sitten ihan täysin, niin Cono Sur Pinot Noir oli yksi viini, joka auttoi tässä asiassa todella paljon. Kaverini kautta siihen punaviiniin tutustuin ja yhdessä vaiheessa kannoinkin pussillisen pelkkiä tyhjiä pulloja tuota viiniä kämpiltäni palautukseen. Voisi siis sanoa, että jokunen pullo on elämäni aikana tullut sitä lipitettyä vaikka en olekaan nyt viime vuosina siihen koskenut. Se johtuu taas ainoastaan siitä, että jano ja mielenkiinto on kasvanut niin kovin, että on hirmu halu tutustua uusiin punaviineihin. Mutta jos haluan helpon punkun ja hyvän, viedä vaikka jollekin joka ei niin punkusta pidä tms niin valikoin polkupyörä viinin ja siitä tuon pinot noirin. Tämä pohjustuksena, ja sitten tuohon otsikon punaviiniin ja sen pullon tarinaan kaapissani.

kuva Alkon sivuilta

Cono Sur viineillä on siis oma paikkansa mun viinimaailmaan tutustumisessa ja mitä olen muita Cono Sur viinejä maistanut, niin kyllä ne on helppoja sekä hyviä. Eikä tämäkään tainnut olla yllätys sille ihmiselle, jolta tämän lahjaksi sain. Kiitos siitä. Mielestäni nämä Chileläiset viinit soveltuu todella hyvin kesäisiin mökkireissuihin ja kesäisiin herkkuja notkuviin ruokapöytiin. Salaatit, grilliruokaa, kasviksia, herkkusieniä, patonkia ja Cono Suria nautiskeluun laiturilla istuskellen, mikä olisi sen parempaa ajanvietettä?

Alkon sivut kertoo punaviinistä seuraavaa: Täyteläinen, tanniininen, herukkainen, kirsikkainen, mausteisen tamminen ja lämmin. Viini on siis Chileläinen ja Maipo Valleyn alueelta. Rypäleinä on käytetty Cabernet Sauvignon, Merlot ja Aspiran Bouschet. Viimeinen on itselleen tuntematon rypäle, mutta Cabernet Sauvignon Merlotin tai Syrahin kanssa on mielestäni suht toimiva kokoonpano, joten suht korkeat odotukset on tältä viiniltä. Korkeilla odotuksilla tarkoitan sitä, että punaviini on hyvää, helppoa ja toimivaa, en tämän hintaluokan punkuilta odota mitään maata mullistavaa tai suurta makuelämystä, mutta toivon ettei tämä punaviini petä vaan palvelee loistavasti siinä vaiheessa kun on sen aika tullut. Hintaa alkossa pullolla on tällä hetkelllä 10,08e, eli tässäkin on se muutamien senttien korotus tullut kun viinimuistiossani lukee 9,99e.

Suosittelen kyllä kaikille Cono Surin viinejä. Punaviineistä itselläni kokemusta, valkkareista en osaa sanoa mitään. Tämän pullon tulen varmaan kesän jollain reissullani juomaan, se ei voi olla mikä tahansa reissu jossa vaan dokataan, koska tämän pullon haluan nautiskella. Tämä ei siis ole mökkireissun dokaus pullo, niinkuin esim. aikasemmin esittelemä El Copero.

Seuraavassa viinikaapin sisältö osiossa pysytään samassa kympin hintaluokassa ja kerron vaikkapa Santa Helena Seleccion Gran Reserva Cabernet Sauvignon pullon tarinan.

Tähän loppuun vielä kuva viinikaappini siitä sivusta, mikä näkyy minulle suoraan tähän koneelle. Koristelin sitä hieman tärkeillä jutuilla, sekä simpsoneilla joka on aina ollut ehkä maailmankaikkeuden paras tv-sarja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti