perjantai 23. maaliskuuta 2012

Japin viinikaapin sisältö, osa 6.

Tänä vkonloppuna viinin maistelu jää ainoastaan huomiseen ravintolassa ruokailun yhteyteen, joten kirjoittelempa tänne hieman viinikaappini sisällöstä. Ajattelin myös hieman oikaista tässä osiossa, joten tällä kertaa esittelen muutamat pullot samassa yhteydessä ja näin ollen esim. otsikossa ei ole punaviinin nimeä.

Kuva Alkon sivuilta
Aloitetaan Uusi-Seelantilaisella Brancott Estate South Island Pinot Noir 2009 punaviinillä, niinkuin viime osiossa taisin lopussa lupailla. Syksyllä kun täytin 30-vuotta ja sain lahjaksi monesti mainitsemani viinikaapin, niin pitäähän sinne aina välillä saada täytettä. Uuden vuoden lupauksena itelleni tein, että pyrin ostamaan ainakin pullon per kuukausi kaappiin ja samoiten maistelemaan uusia viinejä samaan tahtiin. Ostoissa olen aikataulussa, mutta maistelujen kohdalla olen menossa jo monta kuukautta edessä. Kuitenkaan en pidä sitä huonona asiana, vaan hyvänä juttuna koska viinin lipittely ei ole karannut käsistäni ja kun aihe on kuitenkin kiinnostava, niin tässähän sitä yritän oppia samalla lisää punaviineistä. 

Tämän viinin ostopäätökseen päädyin ihan keskustan alkon mukavan naismyyjän suosittelemana, kun puhetta oli Pinot noir rypäleestä ja sit myyjä suositteli uuden maailman viineistä tätä joka on siis 100% Pinot noiria. Vielä ei oo ehtinyt pulloa avaamaan ja maistamaan, mutta senkin aika varmaan vielä tässä kevään tai kesän aikana tulee ja kerron sitten hieman enemmän täälläkin tuosta itselle uudesta tuttavuudesta.
Kuva Alkon sivuilta



Viinikaapissa seuraavalla hyllyltä löytyy mm. Plan B Shiraz  2009 punaviini. Tätä viiniä sain synttärilahjaksi pullon ja sen pullon taisin viedä luokkakaverini luokse kun he olivat tehneet pitsaa ja sushia. Olenhan jonkin sortin käytöstavat ja kohteliaisuudet osaava nuori "herrasmies" ja näin ollen ajattelin olevan reilua viedä kiitokseksi kutsusta hieman punaviiniä. Viini avattiin ja muistaakseni viimeisenä juotiin, kun pöydällä jo useampi pullo oli aukinaisena. Tästä jäi niin pehmeän pyöreä muistikuva, että päätin ostaa kaappini myös tutun viinin. Tämäkin pullo oli tarkoitus joskus oston jälkeen tuhota, mutta en nyt millään muista missä tilanteessa ja miksi se on vielä avaamattomana kaapissa, eikä pois juotuna. En kyllä tiedä, että onko tämä viini ihan 12 euron arvoista, mutta etiketin yksinkertaisuuden ja ensikokemuksen perusteella päätin tälle antaa vielä ainakin yhden mahdollisuuden.

Kuva Alkon sivuilta
Samalla hyllyllä pötköttää myös yksi 30-vuotis lahjaviineistä. Keneltä lie saanut italialaista Zenato Valpolicella Superiore 2009 punaviiniä. Tämä viini on jäänyt hyllylle ihan puhtaasti siitä syystä, etten ole harrastuksessani vielä löytänyt italialaisia punaviinejä ja näin ollen tämä viini odottaa varmaan sitä hetkeä kun sen avaan ruuan yhteydessä. Italialaiset punaviinit on kuitenkin viime aikoina alkanut jostain syystä kiinnostamaan enemmän ja varmaan tässä kevään ja kesän aikana myös tämän maan tuotoksiin tutustun.

Hyvää vinkkiä sain Viini-Villeltä, joka on minun onneksi käynyt sillon tällön kommentoimassa blogiani ja tulen varmaan testaamaan myös Viini-Villen suositteleman Borgo Salcetino Lucarello Riserva 2007 punaviinin. Siitä ja varmasti monesta muusta italian viinistä joskus myöhemmin lisää täällä.

Tallinnan reissulle oon laivan sivuilta katsellut muutamat italian punaviinit, jotka jostain syystä herätti kiinnostukseni ja näin ollen tulen reissultani ne ostamaan jos vaan laivalla vielä 3 vkon päästä niitä on.

Kuva Alkon sivuilta
Tämän osion viimeisenä mainittakoon kahden edellisen kanssa samalla hyllyllä lepäilevä Don David Malbec Reserva 2009. Tämän punaviinin olen ostanut ihan "mainoksen" uhrina. Lainasin pari vuosikertaa viinilehtiä koulun kirjastosta joululomilla ja niitä lukiessani törmäsin tähän punkkuun. Muistaakseni lehdessä oli mainittu vuosikerran 2008 punaviini todellisena löytönä ja viiden tähden viininä. Tottahan toki suhtaudun aina arvosteluihin ja arvioihin niin ja näin, koska eihän ne tiedä mikä mun omaan suuhun natsaa. Tältä viiniltä odotan silti onnistumista oman makuni suhteen. Viini on tehty Malbec rypäleestä, josta muutamien maistelujen perusteella pidän ja viini on Argentiinasta, mistä vahvasti on tulossa mun lempi punaviinimaa. Hyviä punkkuja, maailman parhaat jalkapalloilijat, härän lihaa ja onhan siellä lisäksi kauniita naisia. Punaviini on kuitenkin se mihin olen viime aikoina tämän maan suhteen tutustunut, eikä ainakaan vielä ole pettymyksiä tullut. Aika näyttää tuleeko tästä maasta oma lemppari vai ei.

Nyt kun aloin hetken ihan miettimään tuota omaa lempi punaviinimaata, niin tajusin, että ei mulla varmaan sellasta oo ollutkaan. Cono Sur Pinot Noir toi mut vahvasti punaviinin pariin ja osin tästä syystä Pinot Noir on yksi lempirypäleistäni (ainakin vielä), mutta Chile taas ei juuri koskaan ole kiinnostanut punaviinimaana. Tulee sieltä paljon hyviä punkkuja, mutta hieman olen itsekin kallistumassa jo siihen mielipiteeseen, että laatu on tasaista, liiankin tasaista ja ehkä sitä hakee jo jotain hieman erilaista. Chile on monen tuttuni turva maa, kun meneevät alkosta hakemaan viinejä, valikoituu tuttu ja turvallinen Chile. Tietää melkein aina mitä saa, mutta ite on enemmän kokeilun haluinen ja viime aikoina törmännyt Argentiinan hyviin viineihin. Tästä vois siis summata ja päätellä, että tällä hetkellä se lempi maani on Argentiina, mutta toisaalta voiko näin keltanokka viinin harrastaja, edes sanoa lempimaataan?

2 kommenttia:

  1. Hei kiitos maksetusta mainoksesta! :)

    Argentiina on hyvinkin kiinnostava uuden maailman viinimaa ja Don David on kyllä onnistunut Malbec mielestäni. Juurikin Malbecin lisäksi argentiinalaiset Cabernet Sauvignonit ovat olleet omaan makuuni. Niistä löytyy yleensä enemmän tasapainoa kuin vaikkapa Chilen lajitovereistaan. Ja suosikit ovat aina hyvästä, ne tulevat vielä vaihtumaan monta kertaa ajan kanssa ja hyvä niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppas hyvä vaan =D Tottahan toki minä mielelläni täällä mainitsen muita viiniblogeja jos siihen näen tarpeellisuutta. Ja tässä jutussa oli ihan selvä tarve pienellä mainokselle, heh.

      Poista