lauantai 17. maaliskuuta 2012

Cono Sur Reserva Cabernet Sauvignon 2009

Tänään hetken kaappini sisältöä tutkittuani päädyin jostain syystä Cono Sur Reserva Cabernet Sauvignon 2009 punaviiniin. Ehkä siinä valinnassa vaikutti eniten "tuttu" viinivalmistaja, Cono Sur. Tätä kyseistä punaviiniä oon joulun aikaan maistanut tädilläni ja nyt ajattelin sitten ottaa viinin lähempään tarkasteluun.

Kuva alkon sivuilta
Odottelen naudanlihapihvien lämpiämistä tuolla keittiön pöytätasolla, joten tänään pääsen pitkästä aikaa testaamaan punaviiniä ihan ruuan kanssa. Harvemmin tulee kotona niin tehtyä kun avopuolisoni ei viinistä välitä. Mietin tuossa joku aika sitten, että miksi en enempää availe viinipulloja ruuan kanssa, kun kuitenkin tulee sitten availtua niitä muuten vaan maisteluun. Tähän olis tarkoitus jatkossa hieman kiinnittää enemmän huomiota ja muistaa se viini myös osana ruokailua. Sitten ruuan jälkeen voi kuitenkin maistella samaa punkkua myös ilman ruokaa, joten kaks kärpästä yhdelle iskulla.

Tämä kyseinen pullo on synttärilahjani viime syksyltä ja vuosikertaa 2009. Väriltään viini on mielestäni syvän punainen ja hieman ikääntynyt, ei siis samalla tavalla sinertävän punainen kuin nuoret punaviinit. Tuoksussa taas on joku todella voimakas ja muut alle peittävä, mutta en vaan saa mieleeni kyllä mitään mitä se vois olla. Oon näitä viinejä nuuskiessa huomannut, että itsellä ei taida olla kovinkaan tarkka nenä, eikä varsinkaan kovin laajaa tuoksukarttaa muistissani, kun on suuria vaikeuksia saada aina tuoksusta kiinni, että mitä se on. Kenties tuossa vielä joskus nenäni harjaantuu tai sitten ei, on vaan huono kirjoitella muistiin kun ei saa eroteltua tuoksuja.

Maku on mielestäni taattua Cono Sur laatua, todella miellyttävä, pitkä ja lämmin. Tanniinit mukavasti kuivattaa suuta, mutta ei onneksi liiaksi. Oon huomannut, että liian tanniiniset ja näin ollen suuta liikaa kuivattavat punaviinit ei oo mun juttu. En pidä siitä, että huikan jälkeen suu on kuiva kuin sahara vaan enemmän siitä, että viini jälkimaullaan nostattaa veden kielelle. Taidanpa tästä lähteä paistelee pihvit, niin tietää kohta sitten kertoa, että miten punaviini toimii ruuan kanssa. Ainakin ilman ruokaa mielestäni kelpo yksilö ja hyvinkin miellyttävä maultaan.

Punaviini toimi ruuan kanssa arvatenkin hyvin. Maku pehmeni entisestään ja kesti jopa hyvin pippurisen naudan pihvin. Itsehän kun nautaa syön niin mustapippuria on oltava reilusti, tämä viini ei siis kyykähtänyt senkään rinnalla. Mielestäni hinta laatu suhteeltaan sopiva niin ruualle kuin seurusteluunkin. Eikä viini itsessään ole kovinkaan vaativa, joten käy sellaisillekin joille punaviini ei maultaan vielä ole tuttu tai niin miellyttävä. Viini alkaa mukavasti myös nostaa punaa ja lämpöä poskille, joten lopetellaan tämä jonkin sortin arvostelu tähän ja haetaan lasillinen vielä. Mukavaa lauantai-iltaa.

Tästä lähtien jätän mielestäni turhat pisteytykset pois täältä ja laitan ne ainoastaan omaan viinimuistioon itseäni varten. Turhia ne on sielläkin, mutta kun on oikein paikka niille niin pitää yrittää.

3 kommenttia:

  1. "Oon huomannut, että liian tanniiniset ja näin ollen suuta liikaa kuivattavat punaviinit ei oo mun juttu. En pidä siitä, että huikan jälkeen suu on kuiva kuin sahara vaan enemmän siitä, että viini jälkimaullaan nostattaa veden kielelle."

    Italialaiset hieman kypsyneet punaviinit Sangiovese tai Nebbiolo lajikkeista kuulostavat täysin siltä mitä olet hakemassa. Parhaita nuorempana nautittavia ovat tyypillisesti Chianti Classico ja Piedmonten Nebbiolo nimikkeellä myytävät viinit (Barolo ja Barbaresco vaativat enemmän ikää). Lisäksi mukaan voisi heittää vielä Pinot Noirin, josta oletkin jo aikaisemmin maininnut pitäväsi.

    Alkossa on valitettavasti niukanlaisesti laadukkaita viinejä, jotka sopivat tähän kuvaukseen. Yleisesti ottaen hyllyvalikoiman viinit ovat liian nuoria heti juotavaksi ja tanniinit painavat päälle. Mutta olisi todella mielenkiintoista kuulla mietteitäsi Borgo Salcetino Lucarello Riserva 2007 punaviinistä. Se sopisi juuri tuohon kuvaukseen mainiosti ja näyttäisi myös löytyvän Lappeenrannan Alkojen hyllystä.

    VastaaPoista
  2. Barolot ja Barbarescot on herättäneet jo kiinnostukseni, mutta korkeasti hinnasta johtuen on jääneet vielä kaupan hyllyille, eikä mun kaappini hyllylle. Pitää katsella, että olisko laivalta saataville jotain.

    Ihmettelin, että mistäs sä tuon Lappeenrannan vetäsit, mutta oon näköjään unohtanut vaihtaa profiilista kaupungin, heh. Thanks tuosta vinkistä, pitää testata tuota punaviiniä vaikka italian viinit ei oo siellä kiinnostuksen kärkipäässä, mutta viime aikoina on alkanut enemmän kiinnostamaan.

    VastaaPoista
  3. Italialaisten punaviinien vahvuus on usein juurikin tuo veden kielelle nostattava hapokkuus. Näin etenkin Pohjois-Italian ja Toscanan viineissä. Loistavia ruokaviinejä kaiken kaikkiaan. Kerro ihmeessä kokemuksia jos päädyt maistelemaan.

    VastaaPoista