keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Wine by the glass tasting, Pruuvi, Mikkeli.

Olen pitkään jo miettinyt, jotain uutta "osiota" elävöittämään tätä blogiani. Kun kotona ei tuu hirmusasti viiniä yhdisteltyä ruokaan, niin tästä tuli tämän uuden osion idea. Siis ruuan ja viinin yhdistäminen ja pääpaino ehdottomasti on pienillä tapaksilla ja punaviinillä. En siis tule tässä osiossa kertomaan miten olen syönyt loistavan pihvin ja sen kanssa lasillisen viiniä kulauttanut, vaan tarkoitus on pienten naposteltavien herkkujen ja viinien maisteluissa. Pruuvi ravintola täällä Mikkelissä saa kunnian avata tämän osion.

En todellakaan ole mikään kriitikko, enkä halua olla edes arvostelija, mutta tälläisiä tekstejä kirjoittaessa sisäinen pieni arvostelija/kriitikko nostaa pakosti päätään. En arvannut kaupungille lähtiessä, että mitä tulen kokemaan. Tahdon myös sanoa tässä alussa, ettei näiden tekstien tarkoitus ole olla mainospuheita, mutta valitettavasti tästä ensimmäisestä taitaa tulla sellainen. Samoin myös mainitsen tässä heti alkuun, että en ole saanut, enkä tule saamaan mitään etua ravintoloista. Sinne mennessä ilmoitan olevani harrasteleva punaviinin ystävä, joka on tullut maistelemaan listaltanne tuotteita (maksan ne myös itse), ottaa niistä kuvia ja kirjaa muistiinpanoja, jos tämä ravintolalle sopii. Tänään ainakin sopi hyvin.

Tältä siis näyttää kadulla, kun lähestytään Pruuvi ravintolaa. Ravintola sijaitsee Päämaja pubin "alapuolella" ja on osa Oxa restaurants ketjua. Mielestäni tuo Pruuvin kyltti viinilasin ja pullon kanssa antaa jo erittäin hyvää kuvaa paikasta ja voisi kuvitella siellä saavan ammattitaitoista ja asiantuntevaa palvelua, sekä hyviä viinejä löytyvän listoilta. Täytyy sanoa, että tänään minä ainakin sain niitä kaikkia sopivassa suhteessa. Tunsin, että olen arvostettu ja tärkeä asiakas heille. En kokenut missään vaiheessa naureskelua tai ali arvioivaa käytöstä henkilökunnan puolelta vaikka lähtökohdat siihen oli kuitenkin ilmassa. Punkrock henkinen nuori mies menee ja kyselee viineistä, niistä olevinaan jotain tietäen ja kertoo pitävänsä harrasteblogia viineistä...siinä olis moni muu suhtautunut naureskellen ja vähätellen, täällä sitä ei tapahtunut missään vaiheessa.

Pruuvi ravintolan Wine by the glass listan reunassa sanotaan "Voit valita viinejä pienempinä annoksina. Jokaiselle viinille on suunniteltu myös oma tasting tapaspala." Siellä on käytössä by the glass kone, mikä oli itselleni täysin uusi tuttavuus. Koneessa oli tietenkin tänään häiriötä ja ajattelin homman tyssäävän siihen. Ammattitaitoinen mieshenkilö kuitenkin paikkasi tilanteen hyvin ja totesi, että jokaista viiniä löytyy pulloissa ja sitä voidaan myydä lasiin asiakkaan haluama määrä, joten homma alkoi toimimaan.


Vasemmalla kuvassa Wine by the glass lista, josta löytyy kaksi valkoviini ja niille suunnitellut tapakset, sekä neljä punaviiniä ja niille suunnitellut tapakset.

Oikealla kuvassa by the glass kone tai masiina, joka kyllä on hienon näköinen, mutta aloin miettiä sitä katsellessa, että kuinka avatut viinit säilyy tuossa. Ihmettelin myös sitä, etten ole vastaavaan masiinaan törmännyt missään aikasemmin, en blogeissa, lehdissä, netissä, en missään.

Ravintola oli erittäin viihtyisä. Alkuun siellä ei ollut minun lisäksi ketään muita, olihan kello vasta noin kolme iltapäivällä. Pikkuhiljaa sinne kuitenkin tuli porukkaa enemmän ja enemmän syömään, joten miellyttävä paikka varmasti. Sisustus oli hyvinkin simppeliä, mutta mielestäni erittäin toimivaa ja ikkunalasien viinipulloista tehdyt litteät lasikoristeet lisäsivät paikan viinitietoisuutta ja varmasti paikan tahtomaa imagoa. Ei muuta kuin listaa nenän eteen ja tutkimaan, mitä listalta löytyy ja millä punaviinin ja tapaspalan yhdistelmällä aloitan. Tässä vaiheessa voisi vielä mainita, erityisen mukavan miestarjoilijan joka suhtautui minuun hienolla asenteella ja etsi avaamattomat pullot pöytääni valokuvattavaksi. Tämä jos mikä on asiakaspalvelua ja hienoa toimintaa.
viinit joita maistelin.
Lähdin etenemään listaa järjestyksessä punaviinien kohdalta. Ensimmäisenä tilasin 12 cl Cecchi Chianti 2009 (Luigi Cecchi&Figli, DOCG, Chianti, Italia)Tämä sangiovese rypäleestä valmistettu punaviinii on listalla saanut kaverikseen tapaksen joka koostuu parmankinkusta, basilikasta, rucolasta ja vuohenjuustosta. Tuoksultaan punaviini oli miellyttävän lämmin, niinkuin listan kuvauksesta alleviivasin. Maistoin tietenkin viinin alkuun ilman ruokaa. Punaviini oli maultaan erittäin miellyttävä, aavistuksen mehumainen, mutta ei häiritsevästi. Pehmeät tanniinit ja maku suht tiukka (en tiedä mitä tää sana kuvaa, mutta sellanen tuli mieleeni), mutta miellyttävä punaviini kokonaisuudessaan. Voisin kuvitella sopivan myös ihan seurustelu tarkoitukseen, ei välttämättä siis vaadi ruokaa rinnalleen.





Tältä näytti siis ensimmäinen urakkani. Mielestäni todella kaunis annos ja se maku, voi pojat miten toimi hyvin yhteen kaikki elementit. Tähän loistavuuteen kun lisäsin punaviinin, niin tajusin, että tämä on sitä luksus elämää oman itsensä kanssa. Syöt, juot ja teet jotain mielekästä ja kuuntelet ravintolan rauhallista, mutta loistavaa musiikkia (ravintolassa soi rauhalliset swing versiot tunnetuista kappaleista). Tapaksen ja punaviinin yhdistelmä oli todella toimiva ja tässä vaiheessa ei ollut epäilystäkään, etteikö listaa olisi laatinut joku viinin ja ruuan yhdistelmästä tietävä ihminen. Loistava avaus siis tälle tastingille ja pieni pelko nousi sisältäni, että jaksanko vetää tulevat kaksi muuta annosta sekä viinit.


Toisena listalla on Plan B punaviini joka on saanut kaverikseen sinihomejuustoa ja taatelihilloketta. Tämän skippasin kokonaan, koska viini on itelleni entuudestaan tuttu ja tiedän sen toimivan juuston kanssa loistavasti. Loistava osoitus jälleen listan laatijalta.


Seuraavaksi tilasin listan kolmannen annoksen, eli Amarone Della Valpolicella Classico 2007 (Gesaro Cesari, DOC Valpolicella Classico Superiore, Veneto, Italia) punaviiniä 10 cl ja tämä corvina, rondinella ja molinara rypäleistä tehdyn viinin seurana listalla on yrttisalamia ja oliiveja. Oliiveista kun en tykkää niin vaihdoin ne manchegojuustoon ja taatelihillokkeeseen (tämä löytyy valkoviinilistalta yhtenä tapaksena). Listan kuvauksista alleviivasin tuoksun kohdalta aromikkaan ja runsauden, tuoksu oli kyllä runsas ja jostain syystä peri italialaisen punaviinin tuoksuinen. Viini oli kehittynyt ja väriltään kauniin tummanpunainen. Punaviinin tanniinit kuivattivat hieman suuta, mutta ainoastaan miellyttävällä tavalla. Ehdottomasti ruoka viini, ei välttämättä seurustelu tarkoitukseen sopiva.





Kauneudellaan hurmasi myös toinen tilaamani annos. Machegojuusto oli maultaan suht mieto ja taatelihillokkeen kanssa tietenkin aika makea, mutta punaviinin kanssa loistava kompo. Yrttisalami näytti erittäin herkulliselta, alkumaultaan mieto, mutta makujen vahvistuessa hetken päästä huomasin olevani todellisen herkun kimpussa, kuinkas tämä suolainen ja voimakas makkara toimii kyseisen viinin kanssa? Ajattelin viinin peittävän makkaran maun alleen, koska se alkumaku oli niin mieto, mutta ei...mitä makujen ilotulitusta, aivan loistava yhdistelmä suolaisten makujen kanssa. Tästä syystä ajattelin punaviinin sopivan hyvin myös suolaisten ja kovien juustojen kanssa. Suolaisten makujen punaviini siis ja sitähän ammattitaitoinen listan laatija oli ajatellut, kun makkaran seuraksi oli oliiveja. Tämä "vaativa" asiakas kun ei vaan pitänyt niistä ja meni vaihtamaan ne makeaan vaihtoehtoon, mutta ei sekään huono vaihtoehto ollut. Tämän viinin 15% alkoholipitoisuus sai välillä ajatukseni vesihuikkaan, vaikkakaan alkoholi ei mausta läpi puskenut. Tässä vaiheessa jo mietin, että miten mä jaksan kolmannen tapas ja punaviini yhdistelmän, mutta sitähän mä olin sinne mennyt tekemään, joten tilasin listalta viimeisen vaihtoehdon.

Listan viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä vaihtoehtona oli AOC Fitou Cuvee Cuvee Gabrielle 2008 (Chateau de Nouvelles, AOC Fitou, Languedoc-Roussillon, Ranska) jota tilasin myös 10 cl. Tämä punaviini on tehty carignan, grenache noir ja syrah rypäleistä ja kaverikseen saanut chorizotapenadella kuorrutetun bruchettan. Odotukset kahden aikasemman ja mielestäni todella onnistuneen yhdistelmän jälkeen oli tietenkin aika korkealla ja jopa pelkäsin, että jääkö tastingista paska maku suuhun jos viimeinen yhdistelmä ei onnistukkaan. Voin heti tässä vaiheessa jo sanoa, että ei todellakaan jäänyt, koska viimeinenkin listan yhdistelmä teki kunniaa listan laatijan ammattitaidolle ja oli erinomainen näyte siitä.

Tuoksusta alleviivasin kypsät punaiset hedelmät ja ihmettelin hetken aikaa, että onko tuoksussa tomaattia. Huomasin lautasellani olevan kirsikkatomaatteja, joten päättelin tomaatin tuoksun tulevan sieltä, eikä punaviinistä. Tuoksu oli myös miedompi kuin aikaisemmassa, mutta mielestäni taas paljon mielenkiintoisempi. Tammea ja tanniineja viinistä löyty runsaasti, mutta ei häiritsevän paljon. Tässä vaiheessa tajusin viinin myös olevan ruokaviini.



Tapas oli siis loistavan makuinen lämminleipä salaattipedillä. Punaviinin lakritsaisuus avautui ruuan kanssa samalla tavalla kuin sateen jälkeinen aurinko tulee pilven takaa. Suomennettuna tämä sama tarkoittaa, että olipahan kokemus ja sai pääni nyökkäilemään ja suuni kääntymään hymyyn. Tämä varmasti osittain johtuu myös siitä, että oikeasti maistoin jotain kuvauksessa kerrottua ja se oli loistava löytö sekä maku. Punaviini myös voimisti salaatin vihreitä makuja mahtavasti, tämä toi taas väistämättä mieleen viinin sopivuuden mökki olosuhteisiin...grilliruokaa ja vihreää salaattia ja hyvä punaviini joka varmasti sopii tuollaisen ruuan kanssa.

Hintaa näille kolmelle tapakselle ja punaviineille tuli 36,80e, joten mielestäni vallan onnistunut sekä sopuhintainen iltapäivä. Ja viinejä on todellakin mahdollisuus saada vaikka yksi senttilitra, joka tietenkin tiputtaa kokonaishintaa kummasti.

Tähän loppuun haluan erityisesti kiittää Wine by the glass listan laatijaa, keittiömestari Timo Hyöppistä joka on asiakkaille laatinut rautaisan näytteen omasta ammattitaidosta viinin ja ruuan yhdistelemisessä. Listalla on siis neljä eri punaviiniä, jotka tulee kolmesta eri maasta. Mielestäni siinäkään ei oo menty sieltä mistä aita on matalin, vaan oikeasti tätä listaa on mietitty asiakkaiden tarpeista ja lähestytty niin, että viinille on mietitty sopiva tapas, eikä tapakselle sopiva viini. Samoiten haluan kiittää sitä miespuolista tarjoilijaa joka suhtautui minuun todellisella asiakaspalveluun vaadittavalla ammatitaidolla, esitti mielenkiintoisia kysymyksiä ja todella antoi kuvan, että olin tärkeä ja arvostettu asiakas siellä. Tänne mestaan tulen varmasti menemään joskus ruokailemaan ja tutustumaan muihin viinilistan viineihin.

Erittäin hyvällä fiiliksellä on hyvä jatkaa kohti seuraavia kokemuksia ja maisteluita viinin ja ruuan saralla. Niistä saatte sitten lukea täältä, kunhan eka selvitän esim. muiden täällä sijaitsevien ravintoloiden tarjoilun ja onko muualla otettu huomioon näin loistavasti asioita vaan onko esim. tylsiä tapas listoja joissa on viinisuositukset. Mielestäni ne ei toimi niin hyvin kuin tälläinen lista näinpäin. Pieniä asioita, mutta antavat ammattitaitoisen kuvan ravintolan meiningistä.

2 kommenttia:

  1. Hieno konsepti vaikuttaisi ravintolalla olevan. Laadukkaita viinejä laseittain on se juttu miksi minä lähtisin nauttimaan viiniä ravintolaolosuhteisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeps, vaikutti hyvinkin toimivalta ja miellyttävältä paikalta. Henkilökunta kertoikin, että heillä on ollut tarkoituksena just laseittain myydä viinejä, että esim. ruokailun yhteydessä voi ottaa pari lasillista eri viinejä ja testailla siinä samalla niiden sopivuutta kyseiseen ruokaan.

      Poista