torstai 29. maaliskuuta 2012

Tulevan vkonlopun "maistelut"

Tulevaan vkonloppuun kuuluu vahvasti punaviini, olut ja varmaan mahdollisesti muitakin alkoholeja. Lapsuuden ystävien kanssa on perinteiset HumalaMalja-pilkit, eli hyvinkin märkä mökkivkonloppu tulossa. Tämän hetkisenä kiertopalkintopokaalin (=HumalaMalja) hallitsijana, on pakko mennä puolustamaan viime vuoden voittoani. Vähän olis tarkoitus pokaaliin saada toinen kiinnitys heti perään, saa nähdä onnistuuko se ja mikä on lauantai aamuna happi lähteä jäälle, kun kuitenkin huomenna jo mökille suunnataan.

Tänään varmaan valikoin kaapistani pari pulloa punkkua reissuun mukaan, uskoisin niiden punkkujen löytyvän suht alhaalta kaapistani, koska siellä sijaitsee halvimman punkut. Tiedän jo nyt, että noista vkonlopun maisteluista, ei tänne varmaan paljoa tule, koska en jaksa uskoa tekeväni muistiinpanoja noissa olosuhteissa, enkä kyllä suoraan sanottuna usko edes muistavani sunnuntaina niistä viineistä juuri mitään. Jos nyt kuitenkin käy niin, että jotain mahdollista mielipidettä syntyy niin vahvasti, että sen muistan vielä ens vkolla, niin tottahan toki tänne hieman niistä punkuista sitten kirjoitan.

Tänä vkonloppunahan tullaan punaviiniä juomaan suoraan pullosuusta, mahdollisesti vesilasista/kertakäyttömukista, liian kylmänä ja mahdollisesti myös ihan liian lämpimänä. Ei siis ole tulossa mikään fiini viininmaistelu vkonloppu, mutta toisaalta ympärillä parhaat kaverit ja ystävät, omalla porukalla mökillä, mukavaa yhdessä oloa, hauskoja tarinoita ja kuulumisten vaihteluita, pitkän kaavan saunomista, nuotiolla makkaraa jne...joten vois ehkä kuitenkin sanoa, että on tulossa todella hieno (myös) viininmaistelu vkonloppu, ei ehkä vaan niin hienolla tavalla kuin niinkin hyvä juoma kuin punaviini ansaitsis.


perjantai 23. maaliskuuta 2012

Japin viinikaapin sisältö, osa 6.

Tänä vkonloppuna viinin maistelu jää ainoastaan huomiseen ravintolassa ruokailun yhteyteen, joten kirjoittelempa tänne hieman viinikaappini sisällöstä. Ajattelin myös hieman oikaista tässä osiossa, joten tällä kertaa esittelen muutamat pullot samassa yhteydessä ja näin ollen esim. otsikossa ei ole punaviinin nimeä.

Kuva Alkon sivuilta
Aloitetaan Uusi-Seelantilaisella Brancott Estate South Island Pinot Noir 2009 punaviinillä, niinkuin viime osiossa taisin lopussa lupailla. Syksyllä kun täytin 30-vuotta ja sain lahjaksi monesti mainitsemani viinikaapin, niin pitäähän sinne aina välillä saada täytettä. Uuden vuoden lupauksena itelleni tein, että pyrin ostamaan ainakin pullon per kuukausi kaappiin ja samoiten maistelemaan uusia viinejä samaan tahtiin. Ostoissa olen aikataulussa, mutta maistelujen kohdalla olen menossa jo monta kuukautta edessä. Kuitenkaan en pidä sitä huonona asiana, vaan hyvänä juttuna koska viinin lipittely ei ole karannut käsistäni ja kun aihe on kuitenkin kiinnostava, niin tässähän sitä yritän oppia samalla lisää punaviineistä. 

Tämän viinin ostopäätökseen päädyin ihan keskustan alkon mukavan naismyyjän suosittelemana, kun puhetta oli Pinot noir rypäleestä ja sit myyjä suositteli uuden maailman viineistä tätä joka on siis 100% Pinot noiria. Vielä ei oo ehtinyt pulloa avaamaan ja maistamaan, mutta senkin aika varmaan vielä tässä kevään tai kesän aikana tulee ja kerron sitten hieman enemmän täälläkin tuosta itselle uudesta tuttavuudesta.
Kuva Alkon sivuilta



Viinikaapissa seuraavalla hyllyltä löytyy mm. Plan B Shiraz  2009 punaviini. Tätä viiniä sain synttärilahjaksi pullon ja sen pullon taisin viedä luokkakaverini luokse kun he olivat tehneet pitsaa ja sushia. Olenhan jonkin sortin käytöstavat ja kohteliaisuudet osaava nuori "herrasmies" ja näin ollen ajattelin olevan reilua viedä kiitokseksi kutsusta hieman punaviiniä. Viini avattiin ja muistaakseni viimeisenä juotiin, kun pöydällä jo useampi pullo oli aukinaisena. Tästä jäi niin pehmeän pyöreä muistikuva, että päätin ostaa kaappini myös tutun viinin. Tämäkin pullo oli tarkoitus joskus oston jälkeen tuhota, mutta en nyt millään muista missä tilanteessa ja miksi se on vielä avaamattomana kaapissa, eikä pois juotuna. En kyllä tiedä, että onko tämä viini ihan 12 euron arvoista, mutta etiketin yksinkertaisuuden ja ensikokemuksen perusteella päätin tälle antaa vielä ainakin yhden mahdollisuuden.

Kuva Alkon sivuilta
Samalla hyllyllä pötköttää myös yksi 30-vuotis lahjaviineistä. Keneltä lie saanut italialaista Zenato Valpolicella Superiore 2009 punaviiniä. Tämä viini on jäänyt hyllylle ihan puhtaasti siitä syystä, etten ole harrastuksessani vielä löytänyt italialaisia punaviinejä ja näin ollen tämä viini odottaa varmaan sitä hetkeä kun sen avaan ruuan yhteydessä. Italialaiset punaviinit on kuitenkin viime aikoina alkanut jostain syystä kiinnostamaan enemmän ja varmaan tässä kevään ja kesän aikana myös tämän maan tuotoksiin tutustun.

Hyvää vinkkiä sain Viini-Villeltä, joka on minun onneksi käynyt sillon tällön kommentoimassa blogiani ja tulen varmaan testaamaan myös Viini-Villen suositteleman Borgo Salcetino Lucarello Riserva 2007 punaviinin. Siitä ja varmasti monesta muusta italian viinistä joskus myöhemmin lisää täällä.

Tallinnan reissulle oon laivan sivuilta katsellut muutamat italian punaviinit, jotka jostain syystä herätti kiinnostukseni ja näin ollen tulen reissultani ne ostamaan jos vaan laivalla vielä 3 vkon päästä niitä on.

Kuva Alkon sivuilta
Tämän osion viimeisenä mainittakoon kahden edellisen kanssa samalla hyllyllä lepäilevä Don David Malbec Reserva 2009. Tämän punaviinin olen ostanut ihan "mainoksen" uhrina. Lainasin pari vuosikertaa viinilehtiä koulun kirjastosta joululomilla ja niitä lukiessani törmäsin tähän punkkuun. Muistaakseni lehdessä oli mainittu vuosikerran 2008 punaviini todellisena löytönä ja viiden tähden viininä. Tottahan toki suhtaudun aina arvosteluihin ja arvioihin niin ja näin, koska eihän ne tiedä mikä mun omaan suuhun natsaa. Tältä viiniltä odotan silti onnistumista oman makuni suhteen. Viini on tehty Malbec rypäleestä, josta muutamien maistelujen perusteella pidän ja viini on Argentiinasta, mistä vahvasti on tulossa mun lempi punaviinimaa. Hyviä punkkuja, maailman parhaat jalkapalloilijat, härän lihaa ja onhan siellä lisäksi kauniita naisia. Punaviini on kuitenkin se mihin olen viime aikoina tämän maan suhteen tutustunut, eikä ainakaan vielä ole pettymyksiä tullut. Aika näyttää tuleeko tästä maasta oma lemppari vai ei.

Nyt kun aloin hetken ihan miettimään tuota omaa lempi punaviinimaata, niin tajusin, että ei mulla varmaan sellasta oo ollutkaan. Cono Sur Pinot Noir toi mut vahvasti punaviinin pariin ja osin tästä syystä Pinot Noir on yksi lempirypäleistäni (ainakin vielä), mutta Chile taas ei juuri koskaan ole kiinnostanut punaviinimaana. Tulee sieltä paljon hyviä punkkuja, mutta hieman olen itsekin kallistumassa jo siihen mielipiteeseen, että laatu on tasaista, liiankin tasaista ja ehkä sitä hakee jo jotain hieman erilaista. Chile on monen tuttuni turva maa, kun meneevät alkosta hakemaan viinejä, valikoituu tuttu ja turvallinen Chile. Tietää melkein aina mitä saa, mutta ite on enemmän kokeilun haluinen ja viime aikoina törmännyt Argentiinan hyviin viineihin. Tästä vois siis summata ja päätellä, että tällä hetkellä se lempi maani on Argentiina, mutta toisaalta voiko näin keltanokka viinin harrastaja, edes sanoa lempimaataan?

lauantai 17. maaliskuuta 2012

Cono Sur Reserva Cabernet Sauvignon 2009

Tänään hetken kaappini sisältöä tutkittuani päädyin jostain syystä Cono Sur Reserva Cabernet Sauvignon 2009 punaviiniin. Ehkä siinä valinnassa vaikutti eniten "tuttu" viinivalmistaja, Cono Sur. Tätä kyseistä punaviiniä oon joulun aikaan maistanut tädilläni ja nyt ajattelin sitten ottaa viinin lähempään tarkasteluun.

Kuva alkon sivuilta
Odottelen naudanlihapihvien lämpiämistä tuolla keittiön pöytätasolla, joten tänään pääsen pitkästä aikaa testaamaan punaviiniä ihan ruuan kanssa. Harvemmin tulee kotona niin tehtyä kun avopuolisoni ei viinistä välitä. Mietin tuossa joku aika sitten, että miksi en enempää availe viinipulloja ruuan kanssa, kun kuitenkin tulee sitten availtua niitä muuten vaan maisteluun. Tähän olis tarkoitus jatkossa hieman kiinnittää enemmän huomiota ja muistaa se viini myös osana ruokailua. Sitten ruuan jälkeen voi kuitenkin maistella samaa punkkua myös ilman ruokaa, joten kaks kärpästä yhdelle iskulla.

Tämä kyseinen pullo on synttärilahjani viime syksyltä ja vuosikertaa 2009. Väriltään viini on mielestäni syvän punainen ja hieman ikääntynyt, ei siis samalla tavalla sinertävän punainen kuin nuoret punaviinit. Tuoksussa taas on joku todella voimakas ja muut alle peittävä, mutta en vaan saa mieleeni kyllä mitään mitä se vois olla. Oon näitä viinejä nuuskiessa huomannut, että itsellä ei taida olla kovinkaan tarkka nenä, eikä varsinkaan kovin laajaa tuoksukarttaa muistissani, kun on suuria vaikeuksia saada aina tuoksusta kiinni, että mitä se on. Kenties tuossa vielä joskus nenäni harjaantuu tai sitten ei, on vaan huono kirjoitella muistiin kun ei saa eroteltua tuoksuja.

Maku on mielestäni taattua Cono Sur laatua, todella miellyttävä, pitkä ja lämmin. Tanniinit mukavasti kuivattaa suuta, mutta ei onneksi liiaksi. Oon huomannut, että liian tanniiniset ja näin ollen suuta liikaa kuivattavat punaviinit ei oo mun juttu. En pidä siitä, että huikan jälkeen suu on kuiva kuin sahara vaan enemmän siitä, että viini jälkimaullaan nostattaa veden kielelle. Taidanpa tästä lähteä paistelee pihvit, niin tietää kohta sitten kertoa, että miten punaviini toimii ruuan kanssa. Ainakin ilman ruokaa mielestäni kelpo yksilö ja hyvinkin miellyttävä maultaan.

Punaviini toimi ruuan kanssa arvatenkin hyvin. Maku pehmeni entisestään ja kesti jopa hyvin pippurisen naudan pihvin. Itsehän kun nautaa syön niin mustapippuria on oltava reilusti, tämä viini ei siis kyykähtänyt senkään rinnalla. Mielestäni hinta laatu suhteeltaan sopiva niin ruualle kuin seurusteluunkin. Eikä viini itsessään ole kovinkaan vaativa, joten käy sellaisillekin joille punaviini ei maultaan vielä ole tuttu tai niin miellyttävä. Viini alkaa mukavasti myös nostaa punaa ja lämpöä poskille, joten lopetellaan tämä jonkin sortin arvostelu tähän ja haetaan lasillinen vielä. Mukavaa lauantai-iltaa.

Tästä lähtien jätän mielestäni turhat pisteytykset pois täältä ja laitan ne ainoastaan omaan viinimuistioon itseäni varten. Turhia ne on sielläkin, mutta kun on oikein paikka niille niin pitää yrittää.

torstai 15. maaliskuuta 2012

19 eurolla viinin harrastamista

Nyt ei oo vähään aikaan tullut maisteltua ja on ollut koulussa niin hektistä, etten oo jaksanut muutenkaan tänne kirjoitella tai ehtinyt. Pitänyt laittaa asioita hieman tärkeys järjestykseen vaikka punaviini tietysti suht tärkeä onkin, hah.

Tulin tuossa yks päivä koulusta kotiin ja poikkesin matkalla R-kioskille ostamaan tulen teko välineitä, jotta saan röökiin virtaa. Siinä sitten edellä oli joku hakemassa postipakettia, joten jouduin hetken seisoskelemaan. Silmiini osui lappu jossa luki, että poisto dvd:t 2e kpl. Aleista paljon leffoja ostavana katsoin sitten ne muutamat hassut läpi ja bongasin vasemmalla kuvassa olevan viinin viemää tv-sarjan dvd:n. Sarja on töllössä mennyt täysin ohi, kai se sieltä kuitenkin on joskus tullut? Siihen hintaan ostin mielelläni itselleni sohva viinimatkailua moniin eri euroopan huippuviini seuduille. Ja matkaseurana on vielä suht hauska Jaakko Saariluoma, ni mielestäni hintansa väärti ostoksena.

Tänään pari jaksoa katoin ja just tälläselle aloittavalle harrastelijalle mukavaa viihdettä viinin parissa. Ei liikoja informaatioita tai hifistelyjä. Tätä dvd:tä voin katsella ja unelmoida siitä omasta viinimatkasta johonkin päin. 

Samana päivänä kun tein tuon huikean dvd löydön, niin bongasin myös tuttuni tilapäivityksen facebookista. Sitä kautta sain sitten lahjakortin laivalle ja tästä päästäänkin oman budjetin viinimatkaan tai lähinnä se tulee olemaan viininhakumatka. Varattiin risteily Tallinnaan tänään ja katselin eilen laivan viinitarjontaa. 12 eri punaviiniä sieltä löytyis, mitkä kiinnostaa ja kyllä varmaan jokaista sen pullon tuun ostamaan ja muutamia varmasti useammankin. Tarkoitus ei ole ostaa mitään kalliita viinejä säästöön vaan lähinnä sellasia viinejä maisteltavaksi joita ei täältä alkon hyllyltä löydy. Kallein taitaa listallani olla noin 30 euroa pullolta.
kuva alkon sivuilta

Ja jottei se päivä olisi ollut ihan liian hyvä ollakseen totta, niin siitä tuli vieläkin parempi. Samalla kun tuttavani kanssa keskustelin tuosta lahjakortista, niin puhelimeeni tulee tekstari. Se olikin alkon lähettämä ja siinä luki, että tilaamanne tuote/tuotteet on saapunut ja on noudettavissa keskustan alkosta. Hetken mietin, että mitähän mä oon tilannut. Muistin sitten kuitenkin, että muutama vko aikasemmin tekemäni tilaus koski myymälän välistä siirtoa Finca Moncloa 2006 punaviinistä. Tänne kun ei mitään pienen erän viinejä saa ja tuonkin bongasin vähän niinku liian myöhään, mutta onneks pääkaupunkimme alkoista löytyi vielä sen verran, että mäkin omani sain 1800 pullon erästä joka Suomeen on myyntiin tullut. Hauska homma oli, kun tutkin etikettiä tarkemmin, niin ne pullothan on numeroitu. Itselle sattui järjestyksessään pullo numero 9282 ja kokonaismäärä on 12168 pulloa. Vaikka viini ei olekaan mitään kallista, mutta onpahan itelle ensimmäinen tälläinen "pienen" erän punaviini. 

Tälläistä mun viiniharrastamiseen tällä hetkellä. Jos on vinkkejä Tallink Princess laivan viineistä tai Tallinnan puolelta maista ostettavista niin saa kertoa, mielellään otan niitä vastaan.